Om oss

Lövekulle camping är belägen i en fantastisk miljö precis intill Alingsås största sjö Mjörn. Med närhet till Alingsås centrum men ändå avlägsen från stadskärnan där du kan finna ro och koppla av i en underbar miljö. I anknytning till campingen finner du den fina badplatsen där man kan välja av att slå sig till ro på den stora gräsmattan eller om man hellre föredrar att sola uppe på klipporna. Badplatsen passar alla, från stora till små. Från gräsmattan och även klipporna har du god överblick ner till bryggan så att man kan känna en trygghet när barnen badar. Har man inte kommit upp i åldern för att använda bryggan och hopptornet finns det också möjlighet att bada från stranden. När barnen är färdiga i vattnet så kan äventyret fortsätta på någon av våra roliga aktiviteter på land. Här finns ett gott utbud av roliga aktiviteter för barnen, stor och rymlig hoppkudde, studsmatta, vår fina minigolfbana eller bara relaxa i den fina miljön.

På kvällarna ligger solen i ett fantastiskt läge högt över Mjörn, här har ni möjligheter att använda vår grillplats i den öppna naturen precis ovanför klipporna. Eller varför inte ta fram fiskespön och prova fiskelyckan. Med cykelavstånd till Alingsås stadskärna rekommenderar vi att prova något av alla mysiga caféer som vår stad är kända för. Alingsås har ett gott utbud på shopping för den som vill vandra i den mysiga stadskärnan. 

Vill man ta en dagstripp till Göteborg finns goda förbindelser med pendeltåg, tågstationen ligger med cykelavstånd från Lövekulle camping.

Historien

Lövekulle, denna natursköna plats vid sjön Mjörn, har sin historia som är nog så dramatisk! Kanske har du undrat över de betongbanor och baracker som finns vid sjön? Passar de verkligen in i den vackra naturen? Vem kan få för sig att bygga något sådant? Men det har sin förklaring.

Året var 1943 och det grymma krig, som vi kallar andra världskriget, rasar för fullt. Dock hade Adolf Hitler börjat stöta på motgångar och kriget hade börjat vända till de allierades fördel. I Sverige höll man för fullt på med att bygga upp flygvapnet och man anlade sjöflygplatser, bl a denna i Lövekulle vid Mjörn. En liten kiosk fick duga som expedition åt flygplatschefen. Här fanns också en personal på trettio, mest värnpliktiga soldater ,varav tio alltid var i tjänst. Uppdraget var spaningsflygning längs västkusten. 1944 byggdes betongbanorna som till dels ännu idag finns kvar. Man hade hjälp av en betongslip för att dra upp planen. Flygplan kunde landa  och starta på Mjörn, men platsen var dåligt bevakad och det gick lätt att se bomberna som förvarades där.

Men där fanns inte bara flygplan utan också luftvärnskanoner. De var tunga och man använde sig av lavetter, en slags ställningar som stöd. Dessa lavetter sattes fast med bultar i t ex berg. Bultarna inköptes i en järnaffär i Alingsås. Alingsåsborna erbjöd dessutom allehanda tjänster, exempelvis båtar, när så behövdes.

Varför valdes Mjörn och Lövekulle ut till dessa krigiska ändamål? Jo, man ansåg att denna plats låg strategiskt till och här fanns mycket träd och grönska att dölja aktiviteterna med.

Efter kriget lade man ner sjöflyget här eftersom det blev omodernt och ersatt med modernare spaningsplan med kameror.

Öppettider

Säsongen 2021 (1/4 – 31/10)

Receptionen

(1/5-13/6)

måndag – torsdag 9.00-16.00

fredag 9.00-20.00

lördag 8.00-18.00

söndag 8.00-17.00

(14/6-8/8)

Alla dagar

8.00-21.00

 

Cafeterian (14/6-8/8)

Öppet dagligen 10.00-20.00

Bokningen

Öppen året runt skicka mail till
info@lovekullecamping.se

 

Kontaktuppgifter receptionen

Områdeskarta

lövekulle camping, Karta