Om oss

Lövekulle camping är belägen i en fantastisk miljö precis intill Alingsås största sjö Mjörn. Med närhet till Alingsås centrum men ändå avlägsen från stadskärnan där du kan finna ro och koppla av i en underbar miljö. I anknytning till campingen finner du den fina badplatsen där man kan välja av att slå sig till ro på den stora gräsmattan eller om man hellre föredrar att sola uppe på klipporna. Badplatsen passar alla, från stora till små. Från gräsmattan och även klipporna har du god överblick ner till bryggan så att man kan känna en trygghet när barnen badar. Har man inte kommit upp i åldern för att använda bryggan och hopptornet finns det också möjlighet att bada från stranden. När barnen är färdiga i vattnet så kan äventyret fortsätta på någon av våra roliga aktiviteter på land. Ta ett besök i vårt glasscafé och köp en god glass, spela en runda minigolf eller hyr ett par trampbilar.

På kvällarna ligger solen i ett fantastiskt läge högt över Mjörn, här har ni möjligheter att använda vår grillplats i den öppna naturen precis ovanför klipporna. Eller varför inte ta fram fiskespön och prova fiskelyckan. Med cykelavstånd till Alingsås stadskärna rekommenderar vi att prova något av alla mysiga caféer som vår stad är kända för. Alingsås har ett gott utbud på shopping för den som vill vandra i den mysiga stadskärnan. 

Vill man ta en dagstripp till Göteborg finns goda förbindelser med pendeltåg, tågstationen ligger med cykelavstånd från Lövekulle camping.

Historien

Lövekulle, denna natursköna plats vid sjön Mjörn, har sin historia som är nog så dramatisk! Kanske har du undrat över de betongbanor och baracker som finns vid sjön? Passar de verkligen in i den vackra naturen? Vem kan få för sig att bygga något sådant? Men det har sin förklaring.

Året var 1943 och det grymma krig, som vi kallar andra världskriget, rasar för fullt. Dock hade Adolf Hitler börjat stöta på motgångar och kriget hade börjat vända till de allierades fördel. I Sverige höll man för fullt på med att bygga upp flygvapnet och man anlade sjöflygplatser, bl a denna i Lövekulle vid Mjörn. En liten kiosk fick duga som expedition åt flygplatschefen. Här fanns också en personal på trettio, mest värnpliktiga soldater ,varav tio alltid var i tjänst. Uppdraget var spaningsflygning längs västkusten. 1944 byggdes betongbanorna som till dels ännu idag finns kvar. Man hade hjälp av en betongslip för att dra upp planen. Flygplan kunde landa  och starta på Mjörn, men platsen var dåligt bevakad och det gick lätt att se bomberna som förvarades där.

Men där fanns inte bara flygplan utan också luftvärnskanoner. De var tunga och man använde sig av lavetter, en slags ställningar som stöd. Dessa lavetter sattes fast med bultar i t ex berg. Bultarna inköptes i en järnaffär i Alingsås. Alingsåsborna erbjöd dessutom allehanda tjänster, exempelvis båtar, när så behövdes.

Varför valdes Mjörn och Lövekulle ut till dessa krigiska ändamål? Jo, man ansåg att denna plats låg strategiskt till och här fanns mycket träd och grönska att dölja aktiviteterna med.

Efter kriget lade man ner sjöflyget här eftersom det blev omodernt och ersatt med modernare spaningsplan med kameror.

Öppettider


 

Receptionen & Café

17/6-11/8
Måndag-Söndag   08.00-21.00

 

Bokning av campingtomt eller bastuflotte

Öppen året runt. Boka online eller skicka mail till
info@lovekullecamping.se

Kontaktuppgifter receptionen

Frågor & svar

Incheckning sker från klockan 14:00 på ankomstdagen.

Utcheckning sker till och med klockan 12:00 på avresedagen.

I servicehuset (hus nr. 2 på kartan nedan) finner ni toaletter, duschar samt en köksavdelning. Passerkort till servicehuset  fås vid incheckning i receptionen.

Lövekulle Camping är anslutna till SCR Svensk Camping där Camping Key Europe eller Camping ID är obligatoriskt för boende på campingen.

För att boka campingplats hos oss på Lövekulle Camping behöver du vara över 18 år. Vid gruppbokning ska minst två personer vara fyllda 18 år, om ingen högre åldersgräns anges i samband med bokningen. Ensam förälder som bor med flera barn är dock undantagen från detta krav. Vid oklarhet, kontrollera vad som gäller på aktuell campingplats. Legitimering kan komma att ske vid ankomst. Uppfyllande av åldersgräns är ett krav för att få tillträde till uppställningsplatsen.

Områdeskarta

Områdeskarta Lövekulle Camping